Saturday, January 13, 2018

Supist ja saamidest

Väljas on kaks päeva paduvihma sadanud, mitte midagi kirjutamisväärset ei toimu. Sven andis hüva nõu, et ma supist kirjutaksin. Saagu siis supilugu!

Supp pole siin mingi tavaline lurr, vaid pesuehtsate Saami tüüpide traditsiooniline toit. Paned põhjapõdratükid potti, lõigud juurde vaba käega suured tükid kapsast ja porgandit ning keedad kaks-kolm tundi. Ei mingeid muid maitseaineid peale soola. Eesmärk on see, et oleks võimalikult lihtne. Tulemuseks on imepehme ja maitsev liha ja tummine puljong, mida tassist peale juuakse.

Põhjapõdraliha on saamide sõnul kõige tervislikum toit üldse. Rasv pidavat sisaldama ainult omega 3 ja 6 rasvhappeid ning lihavalk olevat eriti hästi omastatav ja kvaliteetne. Muidugi tuleb siinkohal arvesse võtta, et põhjapõdrad on saamidele ülitähtsad tegelased ja iga nende karvajuppi ja kehaosa kiidetakse taevani. Nii et ma ei tea lubada, kas neil tervislikkuse väidetel ka teaduslik tõepõhi all on. Maitsev oli küll, isegi minul, kes ma üldiselt olen vegan, libises see põder peaaegu närimata alla.

Meie saamid tegelevad siin põhjapõdrakelgutamisega - põder saani ette, turist peale ja tunnine jalutuskäik mööda põldu. Pärast jutustatakse laavus saami igapäevaelust ja tutvustatakse veidi seda kultuuri. Olin neil hooaja alguses testklient, et nad harjutada saaks ja see oli nii huvitav!

Saamidest saab põhjalikult lugeda nt siit https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sami_people.
Mõned faktid, mis mulle on meelde jäänud:
- ära iial küsi saami käest kui palju tal põhjapõtru on! See on sama, mis küsida kelleltki, kui palju tal pangaarvel raha on.
- saamid (vähemalt meie omad siin) elatuvad põhjapõdrakasvatusest. Kasutatakse ära peaaegu kogu loom - liha toiduks, nahk riieteks ja vaipadeks, sarvedest saab igasugu turistijubinaid teha. Tavaliselt peres mõni naisterahvas on osav nahast asju tegema.
- põdrad viiakse kas tapamajja (tulusam variant) või tapetakse traditsioonilisel meetodil noaga kuklasse lüües. Pidavat koheselt ilma piinlemata surema.
- kari sööb riigilt renditud maadel, on eraldi talve- ja suvekarjamaad, kus neid siis pidevalt valvatakse ja vajadusel ümber liigutatakse. Jälgitakse, et nad oleks terved ega tükiks naabri maale sööma. Talvel söödetakse lisaks sammalt ja graanuleid.
- minu jaoks oli üllatav juba seegi, et Norra suur loomatoidufirma Fjelleskjøpet toodab spetsiaalseid põhjapõdratoidu graanuleid. Hobuse-ja veisetoidu kõrval...
- põdrad, keda kasutatakse turismis, on püütud sealtsamast suurest metsikust karjast ning lihtsalt välja õpetatud. Pidavat minema umbes üks kuu enne kui uue põdra saab turistide kelgu ette panna. Mina, kes ma kipun hobustega paralleele otsima, sain jälle korralikult imestada. Püüdke ette kujutada hobust, kes on metsikust karjast toodud ning kuu ajaga vankri ette pandud! :D :D Põdrad on aga nii niiii rahulikud loomad, et see pole mingi probleem.
- no ikka tõesti on rahulikud! Inimesest on neil suva, aga nad tolereerivad. Püüdsin ühe taluvuspiire katsetada ja sügasin teda kaela pealt. Tüüp tundis end ilmselgelt ebamugavalt, võdistas nahka, et see suur sääsk juba ükskord minema läheks. Sügasin edasi. Hobuse käest oleks selle aja peale ammu jalaga saanud, põder lihtsalt jalutas ja võdistas jätkuvalt nahka. Mitte mingit muutust, vana rahu ise. Küllap põlvkondade viisi sääskede sees ja karmis kliimas elamine muudab igaühe rahulikuks.

Vaatan et olen kuidagi  supi juurest kõrvale kaldunud... Vähemalt sai midagi täna kirja, peab ikka järjepidavust hoidma.





No comments:

Post a Comment