Saturday, August 12, 2017

Kuidas ma Soomaal autot lõhkumas (ja matkamas) käisin

Tulin ükskord nädalavahetuseks Eestisse ja kuna meest ju kodus ei ole, siis otsustasin Soomaale matkama minna - mis seal Tallinnas ikka üksinda passida. Soomaale tundus kõige mõttekam autoga minna, sest seal on palju väikseid matkaraja jupikesi, mida ühendab kruusatee. Hea mugav autoga matkaraja juurde sõita ja paar km jalutada. Selleks, et asja enda jaoks huvitavamaks teha, otsustasin nälgida. :D Jah, mõtlesin et prooviks vähemalt 24h ilma toiduta olla, sest ma ei kannata eriti üldse nälga ja seda on igati kasulik aeg-ajalt harjutada. 24 tunniga ju maha ei sure, koormust pole ka ollagi nende lühikeste radadega. Alustuseks hea lihtne harjutus.

Peale oma enda talvise matka, kus ma pidevalt nälja käes koolesin, sain inspiratsiooni oma endise töökaaslase ja hea sõbra Henek Tomsoni käest, kes matkas 3000km Uus-Meremaal. Muuhulgas oli ta seal mitmeid päevi söömata ületades samal ajal talvistes oludes mägesid! No kui tema suudab, siis pean mina ka hakkama saama eee...nelja... vahelejäetud toidukorraga. :D

Teine eesmärk oli testida uut vihmajopet. Ilm lubas üritust soosida.


Kuna ma tunnen juba alates märtsikuust hirmsat moodi pimedast ajast puudust, kavatsesin öösel ka natukene matkata. Mukri rabas jäi ju rattamatka ajal käimata, sinna oligi plaanis pimedaks kohale jõuda ja ööbima jääda. Loodetavasti siis ikka suure vihmaga!
Etteruttavalt võib öelda et sellist asja ei juhtunud, sest tehnikajumalal olid teised plaanid ja takistusi oli igal sammul.

Kõigepealt tuli Soomest Eestisse saada. Faster jäi tehnilise rikke tõttu 2h hiljaks. Muidu poleks hullu olnud, aga reisisin rottidega ja neid ei oleks tahtnud transpordipuuris hoida kauem kui just hädavajalik...


Kuu aega seisnud Audi käitus viisakalt, vilgutas tervituseks ainult korraks õlituld ja viis mu probleemideta Soomaale. Käisin Meiekose õpperajal (5,8km), Tõramaa puisniidu vaatetornis, Koprarajal (1,8km), Lemmjõe Keelemetsa õpperajal (5,8km) ja Kuuraniidu õpperajal (1km). Kõige ägedam oligi Kuuraniidu rajake, vist sellepärast, et pimedaks hakkas minema ja vanad jämedad puud tundusid salapärasemad. Üldiselt midagi põrutavat ei kohanud, aga see polnudki eesmärk. Eesmärk oli jopet testida. Kahjuks sadas vihma umbes 30 sek, nii et jope testimisest eriti midagi välja ei tulnud. Nälgimine see-eest läks väga edukalt, ainult paar korda tekkis mingi hoog, kus mõtlesin et suva, lähen sõidan sööma. Ei sõitnud, vett jõin.

Veis Lemmjõe ääres
 Õhtul võtsin suuna Mukri raba poole, kuhu oli plaanis ööbima jääda ja siis öösel matkata. Poolel teel sai Audil kõrini, jahutusvedeliku märgutuli hakkas vilkuma. Jäin siis seisma, et uurida milles asi. Ega ma suurem spetsialist ei ole, tuli ikka mehele mere peale helistada, et tuvastada väike leke jahutusvedeliku paagis ja see fakt, et mul ei ole kaasas ei jahutusvedelikku ega vett. Ilmselt võib natuke süüdistada Soomaa fantastilisi aukus kruusateid, mis midagi lahti raputasid. Juhuslikult olin seisma jäänud talu ees, kust parasjagu inimesed välja tulid, et tanklasse suitsu ostma minna. Muidugi sain küüti ja tanklast uue jahutusvedeliku. Tagasi Audini jõudes olin korraks peaaegu nagu naine, lasin kanistri käest krabada ja paagi ära täita ning veel viieliitrise kanistri vett ka kaasa panna. Küll on ikka tore, kui on häid inimesi!

Mukri rabasse ma selle lekkega enam minna ei julgenud, pressisin otse koduni välja. Kogu oodatud vihm sadas muidugi korraga maha just siis kui oli pimedaks läinud ja mina juba parajalt unine ja näljane. Enne koju jõudmist tegin korra peatuse, panin jahutusvedelikku juurde ja uuesti autot käivitades põles seal juba ka aku tuli! Tuli lühimat teed pidi koju sõita ja Audi heaga rahule jätta. Selline matk siis seekord.

Võiks nagu peaaegu mõelda et sõitsin 350 km niisama maha ja lõhkusin lisaks auto ära... Enamus plaanitud radadest sai õnneks siiski ära nähtud, eks sinna Mukri rabasse tuleb siis kolmandal katsel kohale jõuda.

Kuuraniidu õpperada
Kuuraniidu. Huvitav, miks nad niimoodi kokku kasvavad?
Kuuraniidu
Koprarada
Sarapuud on sel aastal lookas!
Veised Soomaa looduskeskuse ees
Kuuraniidu
Tõramaa vaatetorn ja lõkkekoht
Suvalise võõra talumehe põldu tallamas

No comments:

Post a Comment