Monday, May 25, 2020

Märja kaardi koolitus

Nädalavahetusel sain kajakikoolituse tehtud. Norras ei laenutata varustust niisama vaid sul peab olema veeohutuse kaart - Våttkort (Märg Kaart). Kui seda pole, saad ainult koos giidiga vee peale. Kirjutasin juba eelmise aasta juunis kohalikku klubisse, aga keegi ei vastanud. Nüüd kui veel otse mere äärde praktiliselt purjeklubi kõrvale kolisime, tekkis eriti pakiline vajadus selle kaardi ning varustuse laenutamisvõimaluse järele. Siin maja taga on selline ideaalne üsna madala laine ja paraja suurusega lahesopp, no pisar tuli lausa mereigatusest silma kui laht viimaks jäävaba oli. Läks veel mõned kuud ja lõpuks ometi kuulutati välja see kauaigatsetud kursus. Kursus ise oli küll kajakkimise kohta, aga kaart, mille sain kehtib kõige kasutamiseks, millega merel ulpida kannatab. Klubis on mingit purjelauavarustust ka, mis on mu esmane huvi. Peab minema neid laost kokku korjama, sest paistab et linnas pole ammu elanud kedagi purjetamishuvilist ja kogu kama on kuskile kuurinurka ära tõstetud. Vanasti olevat klubi olnud pigem purjetamissuunaline, nüüd on enamik liimeid kajakisõitjad. Eks see siin väikses linnas sõltub paljuski sellest, kes parajasti linnas elavad, sest nagu teada siis vahetub siin rahvas kiirelt.

Koolitusel võeti muidu läbi kõik elementaarsed juhtimisvõtted ja pöörati palju tähelepanu päästmisele, nii iseenda kui paarilise. Pääste oligi suurem erinevus, võrreldes sellega, mis ma Eestis teinud olen. Olen kolm korda Võhandu maratoni sõitnud, paar koolitust võtnud ja ise kajakke rentinud aga keegi pole kunagi päästmisest sõnagi rääkinud, samuti mitte kuivülikondadele eriti tähelepanu pööranud. Sama on ka mandril Norras, aga koolitaja sõnul pööratakse Svalbardil päästele tähelepanu just seetõttu et siin on nii külm vesi, et inimesed peavad omal jõul kajakki tagasi saama, pole aega pool tundi päästet oodata rääkimata kaldale ujumisest. Kuivülikondade kohta räägiti ka kasulikku, siinsete veetemperatuuridega pole muidugi üldse mõeldav, et keegi ilma kuivakata merele läheks. Räägiti ka, et viimasel ajal on probleem mandrilt pärit norrakatega, kellel on kaart olemas ja seega saavad nad asju laenutada, aga päästest ega turvavarustusest pole neil aimugi ning neid tuleb seetõttu tihti merelt ära tuua.

Et ühesõnaga mulle kulus see koolitus ära küll, tunnen end nüüd palju kindlamalt siin merele minnes. Ja mis peamine - see kaart on lõpuks olemas ja ma saan iga kell klubisse jalutada ja tasuta laenutada ükskõik mida! :)

No comments:

Post a Comment