Wednesday, May 27, 2020

Mis kuradi kohas ma elan?*

 Ma olen aru saanud, et Eestis on vist normaalne elu taastunud. Svalbardis oleme sellest endiselt kaugel. Esimesed Norra turistid saavad saarele 1. juunist, mis on muidugi väga tervitatav, aga ei tähenda kohe, et kõik 500 inimest, kes siin töötuna istuvad midagi teha saavad. Ilmselt ei ole neid turiste ka väga palju. Tööd leida on kka lootusetu.

Paar päeva tagasi tuldi aga lagedale eriliselt helge vaimuvälgatusega poliitikute poolt. Nimelt on Svalbardil elavatel norrakatel võimalik nüüdsest mandrile sõita, aga samas Svalbardil elavatel välismaalastel (kellel pole norra passi) see võimalik ei ole, vaid nad saadetakse kohe lennujaama saabudes oma päritoluriiki tagasi! Nagu mingid riigireeturid või mõrtsukad. Suva, et me kõik siin samadel alustel töötanud oleme ja makse maksame. Väga huvitav küll, kas välismaalased nakatavad kedagi rohkem kui norrakad? Kõik oleme ju siin saarel isolatsioonis istunud ja kogu aja jooksul ei ole siin ainsatki koroonaviiruse juhtumit esinenud. Seega on nakatamisvõimalused mõistagi nullilähedased ja tegu on järjekordse Svalbardi "ära unustamisega" või oma enda seaduste mitte tundmisega. Pika riigi mured vist, keegi ei tea, mis äärealadel toimub ja alatihti on mingi hämming, et kuidas selle Svalbardiga toimima peaks ja kuhu ta ikka kuulub...

Nagu ikka, siis mind isiklikult see liikumispiirang hetkel nii valusalt ei puuduta. Muidugi hea, et ei läinud õnge nagu paljud teised, kes puhkusele sõitsid ja lennujaamas avastasid, et määramata ajaks enam koju tagasi tulla ei saa. Mul nagunii polnud praegu plaanis kuhugi minna.

Teistel nii hästi ei pruugi minna, linnas elab näiteks üks mees Iraanist, juba 13 aastat on Svalbardil töötanud. 10 aastat pole ta saanud suvepuhkusele minna oma mandril elavat ema külastama, sest pass oli aegunud ja polnud viisat Norra reisimiseks. Nüüd sai ta viimaks asjad korda, ostis piletid ja plaanis kuuajast puhkust Oslo lähistel. Igaks juhuks helistas veel enne lennu väljumist Sysselmannile, et uurida muutunud turvanõuete kohta ja sai juhuslikult teada, et ehk polegi hea mõte reisida, sest Oslost saadetakse ta esimese lennuga Iraani tagasi! Mees oli aga Iraanis töötanud mingi põrandaaluse poliitilise organisatsiooni heaks võideldes võrdsete õiguste eest ning tagasi minnes pandaks ta jalamaid vangi! Päris hea et Sysselmannile helistas, eksole. Vedas veits.

Kohalik ajaleht on täis artikleid inimestelt, kes on mandrile reisimise järel ootamatult oma peredest lahutatud, ei saa tööle minna või arstiabi. Jabur olukord. Asja teeb eriti ebaõiglaseks fakt, et keegi ei teadnud seda enne kui lennujaamas politsei vastas oli. Ainus info, mis meil levitati ütles, et norra mandri ja saare vahel toimib nüüd lennuliiklus ja saare vahet liikujad karantiinis istuma ei pea. Loogiline, et siis peaks see kõigile kehtima.

Veidi kummaline ainult, miks Sysselmann sellest ei teavitanud. Linnavalitsusel peaks ju ometi selline info olema ja arvestades et 2300 elanikust 900 on välismaalased, siis puudutab see olulist osa elanikkonnast.

Aga noh, nagu öeldud, ma vaatan seda jaburust kõrvalt ja olen tänulik asjade eest, mis mul hästi on.
Seda lugu olen küll viimasel ajal kuulanud veidi rohkem kui vaja oleks :D

*https://www.youtube.com/watch?v=S808-JT8w5Q

2 comments:

  1. Kui tihti Sa muidu Eestis käid üldse? Suht jabur tõesti, et niimoodi tehakse...

    ReplyDelete
  2. Korra suve jooksul võiks ju käia... Koertega töötades on üldiselt keeruline muul ajal vabaks saada.

    ReplyDelete