Thursday, August 8, 2019

Saksa lennukivrakk ja mahajäetud 5. kaevandus

Longyearbyen on teadupoolest vana söekaevanduslinn. Üks kaevandus, nr 7, töötab siiani, aga linnas ja selle ümbruses on mitmeid mahajäetud kaevandusi, mis on praeguseks kaitse all, ehk et sealt ei tohi midagi kaasa võtta ega lõhkuda või muul viisil kahjustada. Jalutamas tohib küll käia ja muidugi on mahajäetud hoonetes kolamisel mingi oma võlu. Kaevandusi on kokku 7, me käisime viiendas, see asub linnast natuke väljas Adventdalenis. 

Kõigepealt vaatasime teel kaevandusse vana lennuvälja taga jõe ääres asuvat Saksa lennukivrakki. See on meteoroloogiajaama lennuk JU 88, mis maandus Adventdalenis asunud lennuväljale 14. juunil 1942, kuid sai liiga pehme maapinna tõttu maandumisel kahjustada. Paar nädalat hiljem sai ta veel hullemini kahjustada rünnakus ning jäeti seejärel sinnasamasse maha, kus ta siiani seisab.

Esimest korda maandus Adventdalenis asunud lennuväljale Saksa Ju 52 septembris 1941, et uurida Longyearbyeni olukorda vahetult peale elanike evakueerimist. Tundralennuväli funktsioneeris kuni aastani 1975, mil ehitati uus aastaringse kasutusega lennujaam teisele poole linna. 

Edasi liikusime 5. kaevanduse juurde, mis töötas 1959-1972.

Siit tuleb nüüd nii palju pilte, et seda vist keegi peale mu ema lõpuni scrollida ei viitsi. Väike tähelepanuülesanne ka - leia ühelt pildilt surnud põhjapõder! ;)
                                                   





































1 comment:

  1. Vöga kihvt. Väga meeldivad need fotod. Kas ma tohin neid oma loengutes kasutada?

    ReplyDelete