Friday, June 28, 2019

Käimlamured arktikas ehk kuidas ma elutoas ämbritäie s***a põletasin

Meie majake on kohutavalt nunnu ja siin on absoluutselt kõik eluks vajalik olemas. Kõik peale jooksva vee ja kanalisatsiooni. Mis omakorda tähendab muidugi, et ka wc-d ei ole, seda asendab elektriline põletustualett Cinderella. Pealtnäha mõistlik leiutis, välja näeb nagu tavaline wc, lisaks lubab vähendada jäätmete kogust lausa ühe teetassini neljaliikmelise pere kohta nädalas! (youtube´i video) Muljetavaldav eks, kas sina ikka oled mõelnud sellele, mitu teetassi vetsujäätmeid sinu pere nädalas toodab? 

https://www.cinderellaeco.com
Tualetil on aga siin majapidamises üks miinus. Nimelt eraldab ülejäänud majakesest Cinderella-nurka...lihtne vaip. Põhimõtteliselt peaks sõna otseses mõttes keset tuba vaiba taga sittuma, samal ajal kui teine inimene näiteks süüa teeb.   

Sel põhjusel ei ole me siin elatud pooleteise nädala jooksul oma Cinderellat kuigi tihti kasutanud. Õnneks on teises majas ka kuivkäimla (mis permafrosti tõttu kujutab endast ämbrit ja suurt prügikotti), napp 30 meetrit üle hoovi lipata. Kuni tänase päevani olen ainult seda kasutanud, ilmad on ju head soojad olnud, mis viga kasvõi pidzaamas vetsu joosta. Täna hommikul oli aga väljas tuul ja vihm ning et kedagi kodus polnud, mõtlesin Cinderella ära proovida.

Vaade arvutinurgast tualetinurgale
Mingit raketiteadust seal ei ole, poti vooderduseks tuleb kasutada spetsiaalset paberkotikest ning kui häda tehtud, kaas sulgeda ja nuppu vajutada. Nagu tavalises tualetis, ainuke vahe, et vee asemel hakkab pott elektrivoolu kasutades seda kraami põletama. Koduleht ja eelnevad kasutajad väidavad, et põletusprotsess on täiesti lõhnatu... Esimesed viis minutit ma nõustusin, edasi hakkas potist väga kahtlast kärsahaisu imbuma. Pidin minema kutsikaid jooksutama, seega tegin lihtsalt akna lahti ja lootsin, et eks ta veidi haiseb ja siis on põletusprotsess lõpule viidud ja hais peaks ära kaduma. Noup, järjest hullemaks läks, juba koeraaias oli seda tunda. Ma nagu ei mäleta et siin hoovi peal kunagi varem seda õudset haisu oleks olnud, ehkki võiks ju eeldada, et inimesed ka enne mind sital on käinud. Ühtegi nuppu ka kuskil ei paistnud, kust selle haisumasina välja saaks lülitada. Igaks juhuks tõmbasin juhtme seinakontakstist välja enne kui koertega tunnisele tiirule läksime, sest seda haisu arvestades võis vabalt olla tagasi tulles maja maha põlenud.

Mööda teed koertega kärutades vaatasin tavapärasest tihedamini maja poole, noh et kui suitsu paistab või midagi...

Tagasi kodus, sain viimaks haisu käes silmi kissitades mahti seda Tuhkatriinut lähemalt uurida. No ei paistnud kuskilt videost nähtud lihtsalt käsitletavust, suure punnitamisega sain tuhakonteineri välja, see oli mitu tundi hiljem ikka veel tulikuum ning ääretasa tuhka ja muud poolpõlenud kraami täis. Lisaks paistsid konteineri põhjas mingid kahtlased praod! Leotasin ja kraapisin ta enam-vähem puhtaks, omaette teema on aga hais majas, mida niisama lihtsalt välja ei tuuluta. Päev otsa on kõik aknad ja uks lahti olnud, aga haisu osas pole peaaegu et mingeid muutusi, ainult maja on külm nagu hundilaut. Istun magamiskotis mütsi ja sulejopega nagu loom. Selline veider tugev hais, midagi hariliku kärsahaisu ja sitahaisu vahepealset on imbunud kõi-ges-se, mis siin majas leidub - riided, voodipesu, see magamiskott, milles ma kössitan... Suus on ka sitamaitse.

Kõige hullem on see, et ma ei tea, mis valesti läks ja kas selle pagana potiga ongi oht maja maha põletada või olin ma ise süüdi, et vetsu umbe ajasin. Nädal tagasi kui sisse kolisime oli konteiner tühi ja kui tootekirjelduses lubatakse, et nädalase kasutamisega tekib neljal inimesel teetassitäis jäätmeid, siis ma ei tea, mis neljaliikmeline pere see selline on, kroonilise kõhukinnisusega ehk.

Peab siia mingi eriti intensiivse õhulõhnastaja hankima, sest tuulutamisel on null efekti. Peale selle et jube külm hakkab. Mõni ime ka, õues avaneb selline pilt. Lumi!


4 comments:

  1. Naersin ja lugesin . Jätka samas vaimus .

    ReplyDelete
  2. *naerab*

    Kui oskaks, siis aitaks või soovitaks midagi, aga ei oska kumbagi, nii et selle asemel loen ja mugistan naerda :D

    ReplyDelete
  3. Tuhkatriinu tuleb vent. toruga ühendada, videos on see 21 sek. näha. outlet/inlet air. https://www.youtube.com/watch?v=5eMDMC4_Zqo

    ReplyDelete
  4. Vent oli täiesti olemas ja paistis korrektselt ühendatud:) aga praeguseks olen ma sealt töökohast, jumal tänatud, lahkunud ega pole minu mure enam nende tuhkatriinu. Aga tänan info eest😀

    ReplyDelete