Wednesday, December 9, 2020

Sünnipäevakingitused Svalbardi moodi

Eile tegin omale sünnipäevakingituse ja ostsin relva! Valituks osutus Savage Axis II. Nüüd peaks lasketiiru minema, et teineteist tundma õppida. 


Kaitseks jääkaru vastu tohib kasutada ainult selliseid laienevaid raske kuuliga padruneid. Pildil 11,7g. Treeninguks sobivad tavalised täismantel kuulid.

Tore ikka, et nüüd saab rahuliku südamega igal ajal linnast välja minna. Tean et relv on kogu aeg olemas ja (peatselt) enda käe järgi sisse lastud ning...ma ei väsi selle üle rõõmustamast: KERGE! :D Puukabaga Mauseri seljas vedamine pikematel matkadel ei ole kuigi lõbus, sest seljakoti kaal hakkab tugevalt päevast distantsi piirama. Tavapärane matkavarustus kaalub juba niigi omajagu, lisaks laskemoon, signaalpüstol ja selle moon... On suureks abiks kui relv on natukenegi kergem.

Sünnipäeva õhtul käisin saani tuulutamas. Tegime senise kõige pikema tiiru - kokku tiba üle 50km. Tahtsin ühe kena jäätunud kose üles otsida, aga sellest jäi veidi puudu, kuna lumeolud olid kehvad. Pärast 10km kividel ukerdamist keerasin otsa ringi, sest selline saani lõhkumine ei tundunud eriti mõttekas ega ka huvitav. Kui kuu ei paista on nii pime, et näebki ainult jälge, ümberringi vaatamiseks tuleb saanist eemale kõndida ja lasta silmadel pimedusega harjuda. Koertega on selles suhtes ägedam, et saab lambi ära kustutada ja enamasti on nähtavus piisavalt hea, et orienteeruda või võimalikke karusid varakult märgata(enamasti siiski põhjapõtru).

Ma arvan, et püsin kuni parema lume tulekuni Adventdalenis. Keskendun vahelduseks piltide tegemisele ja hea õnne korral saab jõekallastel ka natuke kallakul paksemas lumes mängida. D ütles et see saan pidi kergelt lumme kinni jääma, ma tahaks ka proovida, kui kergelt ta siis jääb :D


Postituse avapildil on tänane ilm Svalsatis. Esimest korda kui oli nii tugev tuul, et ma ei saanud peaaegu mitte midagi teha ja sõitsin sama targalt alla ära. Neil on seal oma ilmajaama lehekülg, mis näitab tuule tugevust reaalajas.  Seda sisse lülitades, nägin max tuult 34,5m/s!! Tundus natuke ebareaalne, sest päris orkaani ma nagu ei täheldanud, aga võis ka olla mingi tugevam puhang, sest lehte värskendades jäi enamasti 23m/s puhangute juurde. Stabiilne tuul ka 15-18m/s. Oleksin täna pidanud kogu pargi satelliidid lumest puhtaks tegema, aga see tundus naeruvääne idee. Ma ei tea, kas keegi teine oleks sellega hakkama saanud või mitte, aga ma igatahes loobusin ja proovin homme uuesti. Jääks vähemalt alla 10m/s, siis oleks tore...

No comments:

Post a Comment