Wednesday, May 22, 2019

19. päev saarel

Käisime vahepeal kiire sutsu mandril. Saatsime munad Hurtigruteniga Tromsøsse ja hankisime veidi provianti juurde. Kuuma vee all liguneda oli ka päris hea. 

Tagasi saime jälle rib-boat’iga. Ma ikka ei suuda ära harjuda, kuidas inimestel siin Põhjas on nii loominguline suhtumine kellaaegadesse... 
On kokku lepitud, et läheme tõusu ajal üle, tõus on kell 19:00. Kell 18.30 oleme sadamas platsis. Loodame poes käia, aga see on kinni, koputame laevajuhi ja poepidaja uksele:”see suur et... kui on vaja midagi sättida, siis me oleme valmis.”
Kapten magab.
Istume koos ülejäänud perega sigaretisuitsust sinises elutoas, ühest toa otsast teise on tõmmatud kalavõrk ja poepidaja isiklikult paikab võrku. “Teisipäeval läheb lõhepüük lahti”, jutustab ta rahulikult, ise samal ajal nööri sõlmides. 
Musta-valgekirju kass Fluffy keerab end rahulolevalt võrku magama.
Kella seitsme paiku ilmub kapten, istub tugitooli, teeb kaks sigaretti ja joob klaasi mahla. Kiirustamata, vahepeal juttu puhudes. 19.30 tehakse meile pood lahti, paneme oma nädala kraami kokku, lisaks peame tingimata proovima pehmet jäätist, eriti seda vaarika-lagritsa oma. Kongsfjordi pood on piirkonnas tuntud oma paindlike lahtiolekuaegade tõttu. Helge, selle omanik jookseb kasvõi öösel kohale kui kellelgi on midagi poest vaja. Tavaliselt on need meremehed kes välja sõidavad ja oma mitme nädala kraami varuvad. Lisaks näeb see koht ka eriti äge välja. Pooleldi muuseum lausa. Kõik need vanad asjad olid seal hoones kasutult seisnud ja kui Helge maja ära ostis ja sellest poe tegi, otsustas ta neid vääriliselt eksponeerida. Nüüd ongi 1920.-ndate meepurgid ja konservikarbid lettidel kõrvuti tänapäevaste müügiartiklitega.













Kell on saanud 20.30 ja me loobime viimaks ometi asju paati. Üheksa paiku korjame juba saarel mune, ise arutledes, kuidas see oli isegi suhteliselt varakult jõutud. Ehkki siin põhjas pole küll alati tegu saamidega, tundub Põhja-Norra minut olevat pikem kui lõunas. Saami pooltund (samisk halvtime) on siingi teema. 

Tõime ühtlasi saarele ehitusmaterjali hüti ümber terrassi ehitamiseks. Sooja ilmaga saab varsti terve 360 kraadise ringi päevitustooliga majale peale teha sedamööda kuidas polaarpäike liigub. Praegu sajab jälle lund ja päikesest pole märkigi, toas on olukord selline:


Teeme süüa Jervenduk seljas, sest nii külm on.



No comments:

Post a Comment