Tuesday, February 21, 2017

13. päev Krani - Aegviidu - Kalajärve 31km

13. jaanuar

Kranilt Aegviidu poole kruusatee muidugi jätkub, pigem läheb veel hullemaks. Lõpuks keeran metsasihile, mis jõuab ühele teisele Aegviidu poole suunduvale teele. See teeb teekonna küll pikemaks, aga vähemalt jääb kelk alles ja ega seal kivide otsas ja autode vahel mingit silmailu ka polnud. Uuel teel näitab Kõrvemaa kohe oma ilusamat külge. Jälgede järgi otsustades elavad siin põdrad ja rebased. 

Mustjõe kõrtsitalus hirmutan veidi hobuseid. Aegviidus käin poes kaneelirulle ostmas. Looduskeskuses selgub, et matkatee passi kogutavate templite ja lõkkekohtade koodidega on üks suur segadus ja keegi ei tea mitte midagi. Ainult Taavi Tatsi pidavat teadma. Mul tegelikult on juba ükskõik neist koodidest, nagunii on looduskeskused talvel nii harva avatud, et sealsete pesemis-ja müslibatoonivõimalustega pole suurt mõtet arvestada. Kui taas metsa vahel jalutan, helistab Taavi ja räägib, et RMK hüvede süsteemiga on suured paanid ja et ikka võiks neid koode koguda ja saata ning et ta võib need ise ära registreerida. Ja et Eesti 100. Sünnipäevaks avatakse uus matkatee. Põnev! Hea klienditeenindus, saadan koodid meilile.

Saan suhtlemisest ja tuttavatest kohtadest nii palju energiat, et põrutan alguses planeeritud ööbimiskohast Mägede järve ääres peatumata mööda plaaniga Kalajärve või Nokuni jõuda. Tunnen vist esimest korda matka jooksul end tõeliselt rõõmsana ja naudin mõõdukat koormust ja liikumist. Lisaks on tekkinud vahepealse haigeoleku jooksul mingi nihe mu mõtlemises. Nimelt ei uskunud ma tegelikult alguses isegi, et selle raja lõpuni teen, vaid mõtlesin, et eks ma kuidagi pressin. Nüüd tundub kõik paigas olevat, mentaalselt just. Kelguga liikumine on nagu meeldivalt raske sport, mitte nagu miski, mis mind potentsiaalselt vigaseks võiks teha. Pealegi olin juba enne matka otsustanud, et katkestamine, kui see toimuma peaks, leiab aset tingimata enne Aegviidut. Küll need negatiivsed afirmatsioonid ikka töötavad hästi! :P Aga tõesti, pärast matkapealinna tundub nagu elu kannaks, probleemidele on alati lahendused. Igasugu krõbinaid kuuldes ei viitsi enam hirmu tunda ja väsimusest või külmast on ükskõik. Mitte nii ükskõik, et sellele üldse reageerima ei peaks, aga minu meelest teeb liigne mõtlemine, emotsionaalse hinnangu andmine ja sildistamine sellised asjad raskemaks.

Siiski ei lähe kõik sujuvalt. Olen juba maininud, et raja tähistus looduses on kohati puudulik... Jõuan siis jalgsiraja otsa, mis kaardile märgitud info põhjal peaks Kalajärveni viima. Rattatee läheb veidi eemalt ja ringiga, otsustan jalgsiraja kasuks. Mingit tähistust muidugi näha pole, aga esiteks ei üllata see juba ammu, teiseks on nii kaadi kui GPS-i järgi tegu õige teega. Tee aga jääb järjest väiksemaks kuni lõppeb keset soist ja raskesti läbitavat männivõsa sootuks! Valgust on veel viimased 30 min, tagasi pöörata ei tundu ka hea mõte, niisiis surun end läbi võsa, GoogleMaps näpus. Väga lihtne muidugi suunda hoida ei ole, kui sul on juhtumisi kelk, mida igal sammul üle risu ja mahalangenud puude aidata ja GPS, mille kaardil pole ühtegi orientiiri, et aru saada, kas liigun õiges suunas. Kõik suunavead jõuavad viivitusega kohale, lisaks pole ka internetiühendus sealkandis kõige parem. Ja muidugi läheb järjest pimedamaks, mis võib seiklemise veel huvitavamaks teha, sest võsas pealambiga väga kaugele ei näe. Miks ma kompassi maha jätsin?! Nii palju see nüüd ka ei kaalu. Mulle muidu orienteeruda meeldib, aga millegipärast eeldaks, et kui on öeldud, et rada on tähistatud, siis see ka nii on ning et kaardile märgitud rajad on päriselt ka rajad.

Järve äärde jõuan napilt siis kui metsas enam oma kättki näha pole. Lõkkeplatsil selgub, et olen ära kaotanud ühe magamiskoti. Puude varjualuses on sületäis märgi puid ning nüri pakukirves, millega ühtegi pilbast peenestada ei õnnestu. Mitmetunnise meelitamisega saan lõkke enam-vähem põlema, aga asjade kuivatamisest pole mõtet unistadagi. Ja asjad ON märjad (soine võsa eksole). Poen puude varjualusesse magama, on tuulevaikne ja ma ei näe põhjust telki kasutada. Millegipärast ei maga ma see öö silmatäitki. Hea soe öö, kuulda on ainult rebaste kräunumist järve ääres, aga und lihtsalt ei ole ega tule hommikuni.






No comments:

Post a Comment