Monday, February 20, 2017

Varustusest vol 1 - vidinad, mis mul kaasas olid*

Mulle väga asjad ei meeldi. Kui võimalik, ostan ühe kvaliteetse asja ja kasutan seda mitmeks otstarbeks ja kaua. Säästab kapiruumi, raha, loodust, poeskäiguaega, kõike ühesõnaga. Nii et mu matkavarustus on enamasti kvaliteetne, multifunktsionaalne ja paljud asjad on mul olnud enam-vähem ajast, kui ma esimest korda lumme magama läksin. Ehk nendega siin saab päriselt ka elada.

Hilleberg Nallo 2 telk. Kasutasin nii täiskonfiguratsioonis, ainult välistelki ja ka välistelki ilma kaarteta kerge varjualuse ehitamiseks. Kaheinimesetelk on talvel ühele inimesele ja varustusele üsna paras. Hilleberg on selline kaubamärk, mille toimimist peetakse iseenesestmõistetavaks, seega loomulikult pidas ta intensiivsed 40 päeva hästi vastu. Ma oleks väga vihane, kui ei oleks pidanud. Murdsin ja kaotasin mõne vaia, aga see on mu enda süü.

Ferrino Nightec 900 sünteetiline magamiskott +18...+2/-4...-20. Kaal 2kg. Pea 10 aastat vana, aga hästi hoitud ja omadused on suhteliset muutumatult säilinud. Väga rahul sellega.
Külmematel öödel (-4 ja alla) kasutan sisekihina teist magamiskotti. Suvaline odav magamiskott, laste oma (sellepärast, et see oli kergem), kaal 900g. Kahe koti süsteemiga kannatab magada vähemalt -10 kraadini. Sel puhul peab aga juba natuke korralikumalt ettevalmistusi tegema – kuumaveepudel, jope kaissu, kaks lebomatti.

Sooja hoidmiseks on mul kogunenud terve rida toimivaid meetmeid, kirjutan neist võib-olla eraldi postituse.

Osprey Xenith105l seljakott. Üks õnnestunumaid oste viimasel ajal. Päris tõsiselt ei ole seljas tunda, et kannad 25kg! Jalad muidugi väsivad ära, aga kuskilt ei sooni ega hõõru, kõik pehmendused on õigetel kohtadel, super kott. Samuti pole vaja muretseda, et miski kaasa ei mahu, sest 105l kotti ja selle külge mahub tõepoolest kogu elamine ära ning ei pea külma käes ja kitsas telgis asjade hoolikale pakkimisele energiat raiskama. Poolteist kuud mitte just kõige puhtamaid olusid, oksi ja kivisid ning kott näeb selline välja, et võiks poodi tagasi viia ja keegi ei saaks aru. Valetan - ühe rinnarihma kinnituse lõhkusin ära, see on nüüd koduste vahenditega parandatud.

Koti seljaosa koos õlarihmadega ja puusavöö on vahetatavad ja neid saab osta vastavalt kasutaja suurusele. Mul on praegu L, aga see on viimase piirini sisse lükatud ja ilmselt peaks tegelikult M olema. Kui kellelgi lugejatest on mulle hetkeks laenata M suuruses sama koti seljaosa õlarihmadega siis ma väga tahaks seda proovida!


Matkakepid. Kõige tavalisemad teleskoopkepid. Kelgu vedamisel hädavajalikud, kõndides pigem päeva teises pooles ja rütmi hoidmiseks.

Keen Durand MID WP saapad. Neile kuulub suurima üllataja auhind! Nimelt ostsin ma need vähekasutatud saapad odavalt Väino Laisaare käest ja kavatsesin neid kasutada köielt aknaid pestes või niisama tööasju ajades, kui terasnina parajasti vaja pole. Et nad olid aga päris mugavad ja ilusad, käisin pigem linnas ja kui matk algas, mõtlesin et kõnnin esimese nädala nendega ja siis vahetan Garmontite vastu. Aga need pagana Keenid olid nii head, et ei saanudki teisi enne 820km jalast ära!

Alguses üllatas nende veekindlus – rahulikult sai mudast ja ojast läbi minna. Gore-tex vahenditega ma neid matkal ei hooldanud, nii et veekindlus kadus ja üllatama hakkas kiire kuivamine. Mõnel päeval panin ööseks ajalehti saabastesse, kui lõkkeplatsil oli kive, kuumutasin neid saabaste kuivatamiseks. Kuni paari miinuskraadini olid hommikuti saapad alati kuivad. Külmemate ilmadega selgus, et saapad küll enam ära ei kuiva, aga sellest polegi suurt lugu, sest märjana on nad sama mugavad ega kavatsegi kuskilt hõõruma hakata!

Keen annab oma saabastele miljoni sammu garantii, mis peaks olema umbes 800km kandis. Esimesed kulumismärgid tekkisidki natuke enne lõppu. Katki midagi pole, aga Perakülla tagasi vist sama saapaga enam nii tervislik jalutada ei oleks.

Kelk Stiga Pacer Duo. Püsis hästi teel, oli stabiilne ja hästilibisev. Kruusal ei pea muidugi vist ükski plastmass vastu, mistõttu ei hankinud ma ka spetsiaalset matkakelku. Eelnevat kogemust kelgutamisega pole nii et ei oska öelda, kas matkakelk oleks paremini vastu pidanud.








Thermarest matt. Isetäituv kolme aastaaja matt. Ostetud 2011 ja kasutatud väga intensiivselt, suvel magan sellel igapäevaselt. Väga rahul. Arvestades kasutustihedust on matt suurepäraselt vastu pidanud. Külmade  ilmadega ei võta see õhku sisse ja tuleb puhuda, mis tähendab, et matti satub suur kogus sooja hingeõhku. Soe õhk aga kondenseerub ja jäätub. Püsivate külmadega pole probleemi, aga kui soojaks läheb, tekib kiirelt külje alla loik, Aga nagu öeldud, polegi see talviseks kasutamiseks ja väikest loiku ei saa tootele ette heita. Enamus Eesti ilmu kannatab sellega suurepäraselt magada ja ma ostaks kõhklemata uue samasuguse.

Hõbedase küljega harilik leborull. Pärit iidsetest aegadest. Mitu korda on seda ähvardanud äraviskamine, aga ikka ja jälle leiab ta tee mu seljakoti külge. Hea lõkke äärde maha visata, ei pea kartma torkeid ega mustust. Fooliumikiht on lisaväärtuseks.

Põleti Pinguin. Matkamaailma kõige odavam kaup. Ostetud kiiruga hädaabi korras, kuna Primuse oma andis otsad. Toimib ideaalselt. Kasutasin suvist gaasi ja soojendasin seda põues või magamiskotis ning sai hakkama. Väga mugav ei olnud, aga täiesti kasutatav ka talvel. Kaalusin enne matka Primuse Omnifueli ostmist ja praeguse seisuga on hea meel, et üle 10 korra rohkem ei maksnud.
Tuulekaitse voltisin ise tavalisest fooliumist ja väikest gaasi kasutades sai tuulekaitse tihedalt ümber poti keerata ning gaas sai ka sooja.

Pott on mingi harilik Trangia. 1l on ühele suure isuga inimesele paras suurus.

Tavaline metallkruus, hind umbes 1,5 euri. Saab lõkkesse visata ja vett keeta, samas jahtub jook mõistlikult kiiresti. Eraldi nõusid söömise jaoks ma üksi matkates ei kasuta.


Titaanist spork.

Akupank Adata 20 000mAh. Ma armastan seda akupanka! Võimaldab laadida 10 korda täiesti tühja iPhone´i 100%-ni. Täiesti tühjaks ma telefoni nagunii ei lase nii et 15 laadimist saab hakkama. Hind 36.90 euri, mis on kummaline, sest väiksema mahutavusega akupangad maksavad sama palju. Miinuseks on kaal 500g. Täis laadimiseks kulub 12h, hoiustamistemperatuur -5, kasutustemperatuur 0. Hoidsin seda keha lähedal ja soojapakikesega koos kotis. Sellegipoolest sai ta tõenäoliselt aeg-ajalt külma ja niiskust, aga töötas laitmatult.

Kaamera ja telefon ühes oli iPhone 5. Koos suvalise hiinaka veekindla ümbrisega kannatas külma üllatavalt hästi. Alguses kandsin ka nuppudega telefoni hädaabivariandina kaasas, millest hiljem loobusin.

Pipragaas – külapenidele

Leatherman

Soojapakikesed – eelkõige tehnika soojendamiseks. Olukordades, kus ei saa ennast liigutada, on need hädavajalikud, matkal kulus neid vähe.




*Postitus ei ole sponsoreeritud (kahjuks).

No comments:

Post a Comment